Blik op Vrijheid / Filmserie

Teun Jordaan werd in 1940 met kolenschuiten geëvacueerd uit Rhenen vanwege de hevige gevechten rondom de Grebbeberg. In 1944 vluchtte hij opnieuw, nu naar Veenendaal. Op het marktplein haalt hij herinneringen op aan de dag van de bevrijding.

Otto Szauer vluchtte in 1956 uit Hongarije en kwam als uitgenodigde vluchteling naar Nederland. In zijn huis in de bossen in Eerbeek blikt hij terug op de rol die hij speelde in de demonstraties in Hongarije, zijn vlucht en aankomst in Nederland.

Na de staatsgreep van de dictator Pinochet in Chili zat Benito Sanchez drie jaar in de gevangenis. In 1976 werd zijn straf omgezet in verbanning en kon hij dankzij het Nijmeegse Chili-comité met zijn vrouw Coty Salazar en dochter naar Nederland komen.

Het leven in Iran als kind was mooi, samen met vele andere jongeren zat Ziba Nillian vol met idealen. Het strenge islamitische regime van Ayatollah Khomeiny legde echter veel vrijheden aan banden en in 1994 vluchtte Ziba samen met haar man en kinderen naar Nederland.

In 2015 besloot de toen 16-jarige Abdel Tarakji, geboren in Syrië, alleen naar Nederland te vluchten. Na een lange reis en twee jaar in verschillende opvangen is hij hier herenigd met zijn ouders en zussen.

Sham Hassan maakte een aantal jaren de oorlog mee in Syrië voordat zij in 2016 samen met haar moeder en broertje haar vader en oudere zus achterna reisde naar Nederland. Ze wil grimeur worden en danst, maar merkt ook hoe moeilijk het is om hier een nieuw leven op te bouwen.

De serie is geschikt om in filmhuizen, huiskamers, bibliotheken en buurthuizen te vertonen, en kan gecombineerd worden met de foto-expositie. Ieder portret duurt ca 10 minuten. Het project kan worden gevolgd en geboekt via facebook.com/blikopvrijheid en contact@stichtingzora.org. Kijk voor de reeds geplande vertoningen in de agenda.

Foto-expositie - Educatie